Welke MICROFOON is geschikt voor voice-overs?

Welke MICROFOON is geschikt voor voice-overs? 2018-03-11T18:56:15+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

In deze video vergelijk ik vijf microfoons en leg ik uit welke het beste is voor jouw project.

En een aantal jaar geleden wou ik voice-over stem worden. Dat was mijn droom. Mensen zeiden me dat ik een mooie stem had. En dat ik daar iets meer mee moest doen. En misschien hebben ze dat tegen jou ook al wel verteld, en is dat de reden dat je nu naar deze video kijkt. In deze video ga ik een aantal microfoons vergelijken en tonen welke de beste is om als voice-over microfoon te gebruiken.

Euhm, voila. Dat zijn er al een paar. Hier is er nog één. Wacht… Zo gaat dat? Nee dat zal nooit gaan… En dan heb ik ook nog deze. En hier vooraan staat er ook nog één maar dat kan ik niet meer tonen. Deze ga ik nu een voor een even bespreken. Kleine zijnoot. Ik ben geen klankman. Dus ik ga niet hard ingaan op technische details van microfoons. Als je daar wel in geïnteresseerd bent, dan is dit misschien niet de juiste video.

Ik ga het echt hebben over hoe kun je dit gebruiken om je eigen stem op te nemen als voice-over. Je hebt bijvoorbeeld deze microfoon. Dat is een Sennheiser E 845. Ik heb ook een nieuwe lens maar deze zou moeten scherpstellen normaal. Aah? Wordt het scherp? Die herkent ook mijn gezicht… Dus als ik dat niet doe… En nu wordt ik niet meer scherp. Ah, jawel. Zangers gebruiken zo’n microfoon. Of als er in luide omgevingen interviews worden afgenomen, gebruiken ze meestal ook een handmicrofoon. Zo’n microfoon wordt bijvoorbeeld in straatinterviews ook vaak gebruikt in combinatie met een plofkap. En dat ziet er dan zo uit. Ik heb destijds voor dat programma gewerkt, dus ik heb die nog liggen. Ik heb die meegepakt naar huis. Ik mocht dat hebben. Niet gestolen. Geluiden zoals de ‘b’ en de ‘p’ gaat hij tegenhouden. ‘B, P’. ‘B,P’ Omdat daar een soort mousse in zit. Het voordeel van een handmicrofoon is dat die vrij goedkoop is. En nog een voorbeeld is dat die vrij stevig is. Dus goeie microfoon, je ziet die heel veel in verschillende situaties. Maar om nu te zeggen dat deze de volledige volheid van je stem zal opnemen, nee.

Ik heb ook zo’n Elvis achtige microfoon. Die raad ik ook niet aan om voice-overs in te spreken. Ik vond dat je daar… dat dat heel rap kapot klinkt. Dat is cool als je rock-’n-roll zingt, maar ik vond dat niet zo geschikt voor voice-overs. Voor karaoke avonden wel. Voilà. Deze microfoon noemen ze ook wel eens een shotgun microfoon. Ik weet eigenlijk niet waarom ze die zo noemen?

Dit is een Rode NT2. Ik weet niet hoe je dat excact moet uitspreken. Je ziet zo’n microfoon bijvoorbeeld vaak in zo’n combinatie, waarbij een klankman die dan op een filmset bijheeft. Zo. Eigenlijk de microfoon waarmee ik deze video nu opneem, waardoor je mijn stem hoort. Dat is niet deze die hier zo mooi op de voorgrond staat te blinken. Dat is puur voor de show.

Maar deze microfoon is een gelijkaardige als deze. En dit is de Sennheiser MKH 60. En ik denk zelfs dat je nu al een verschil gehoord hebt in geluidskwaliteit. Die zijn zo richtingsgevoelig, dat die echt naar mij moet gericht zijn. Waarbij je bij deze rondom rond kon spreken, maar heel dichtbij de microfoon. Is het verschil met deze microfoon, dat deze veel verder weg kan maar wel heel gericht zal opnemen. Je kunt dat goed horen als ik de s-klank zou uitspreken. Je ziet dat de microfoon hier is. Kun je deze gebruiken voor voice-over’s? Ja, je kunt die gebruiken voor voice-over. Doen veel mensen dat?

Meestal op foto’s van mensen die voice-over zijn, zie je een grootmembraan microfoon staan. Maar eigenlijk zijn microfoons zoals deze ook perfect geschikt om voice-over’s op te nemen. Ook bij deze microfoons weer hetzelfde en eigenlijk is dat bij alle microfoons. Woorden die met een ‘p’ beginnnen…  Je zult horen dat dat kapot klinkt. Dat dat overstuurt. Dat dat niet goed is. Je hebt daar opnieuw een aantal oplossingen voor. Foam. Je kunt daar zoiets op steken. Wanneer het heel winderig zou zijn, dan wordt er zoiets opgestoken. Veel mensen noemen dit een samson. Of een pop-filter. Kan ook. Dan spreek je eigenlijk zo in de microfoon.

Je hebt ook nog een microfoon en dat is een dasspeldmicrofoon, al of niet draadloos. Even inpluggen. Ik heb trouwens binnenkort een afspraak met iemand die ik ga interviewen. En dan ga ik die persoon een dasspeldmicrofoon geven. Dit zijn er bijvoorbeeld van Sennheiser. De evolution wireless G3. Dit zijn een zender en een ontvanger. De ontvanger plug je in op je camera. En die zender, daar hangt een klein microfoontje aan. Deze microfoon is een TRAM TR 50. Dat zijn eigenlijk al vrij goeie dasspeldmicrofoontjes. En die kun je dan op je kledij spelden of plakken onder de kledij als het niet zichtbaar mag zijn. En daar heb je eigenlijk ook goeie klank mee. En meestal plak ik die ietsjes lager, hier ongeveer. Bij de vrouwen tussen de borsten en bij de man hier op de borstkas ongeveer.

Dit geeft ook op zich goeie klank in een situatie waarbij je als cameraman alleen op pad bent. Voor voice-overs zou ik deze niet gebruiken. Voor video kun je deze zeker gebruiken, heel erg aan te raden. Maar nu kom ik eindelijk, sorry daarvoor, tot de pointe van deze video. En da’s voice-overs inspreken. En dat kan je met een grootmembraan cardioïde microfoon. Da’s eigenlijk zo één. Dat is de AT4040. Die zit in een shockmount. Dus de microfoon zelf is deze. Dat is eigenlijk de microfoon. En wat het voordeel is van de microfoon, is dat het je stem op een veel vollere manier zal opnemen. Je hebt bij deze microfoon een voorkant en een achterkant en meestal, waar het logo opstaat, is de voorkant. Zorg wel dat je in de goeie richting spreekt, anders hoor je bijna niks. Waar deze microfoon goed was in luide omgevingen de stem goed eruit te laten komen… Is deze goed om in stille omgevingen, een studio bijvoorbeeld, de stem maximaal op te nemen. In een stem zitten er lage bassige tonen en ook hoge frequenties. En zo’n microfoon is daar heel geschikt voor om van je stem een warme, aangename, mooie opname te maken, in een studio. Je mag vrij dicht bij de microfoon spreken. Hier zit een popfilter voor die opnieuw de ‘p’, de ‘b’ en de ’s’ tegenhoudt. Deze popfilter is nu eigenlijk iets te groot want het is niet makkelijk om zo je teksten te lezen. Als je er niet boven of naast kan kijken.

Dit was mijn eerste microfoon. Heb ik lange tijd gebruikt. Is een goeie microfoon. Die staat op een soort standaard. En nu staat die hier eigenlijk vanachter. Ook weer voor de show. De microfoon dat ik altijd gebruik om voice-overs in te spreken is deze. De Neumann TLM 102. Eigenlijk bestaan er van dit soort microfoons weer tientallen verschillen. Je hebt heel goedkope. Je kan bijvoorbeeld eens de website van RODE checken. Die hebben een voice-over starterspakket. Ik denk dat dat de NTA1 is ofzo. Maar ik vond dat deze heel goed past bij mijn stem. Het is zo precies de juiste balans om mijn stem daar goed te doen uitkomen vond ik.

Ik heb dat ontdekt in New York. Daar heb je een hele grote winkel waar ze allemaal foto- en videomateriaal verkopen. Het walhalla vond ik op dat moment. Het is een kleine ruimte met tientallen microfoons. En er was een medewerker die me geholpen heeft om te zoeken naar de microfoon die het best past. En in mijn geval was dat deze. En nu gebruik ik deze dus voor al mijn voice-over werk. Dit was al een iets technischere video en een kleine preview voor wat nog gaat komen.

Marc had bijvoorbeeld een mailtje gestuurd en hij vroeg zich af of ik een een studio tour kon doen in mijn home studio. Maar in volgende video’s ga ik het ook nog hebben over stemgebruik. Over dingen als een ‘Wat is een reflectiefilter?’. Of ‘Welke hoofdtelefoon is voor mij het beste?’ Of ‘Is een Kaotica ball dan beter?’ Of ‘Kan ik op reis ook opnames maken?’

Dus als je daarin geïnteresseerd bent, dan zou ik zeggen… Abonneer en ze je notifications voor deze video’s aan want elke week post ik een nieuwe video.

En als jij wel weet hoe je RODE uitspreekt, dan mag je het ook zeker laten weten. Ik ben heel benieuwd.