DURF je eerste stap zetten als voice-over

DURF je eerste stap zetten als voice-over 2018-03-11T20:06:36+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Deze video is speciaal voor Niels, die me net gecontacteerd heeft met de vraag. Hoe kan ik beginnen als voice-over? Ik ben geïnspireerd door je verhaal. Want ik hoor ongeveer dezelfde dingen, van mensen. Ze zeggen, ik heb een mooie stem. Maar wat moet ik nu doen? Herken je jezelf ook in deze situatie? Dan is deze video ook speciaal voor jou.

Comfortzone

Eigenlijk komt het erop neer dat je even uit je comfortzone moet treden. Dat is zoiets cliché. Je leest of hoort dat vaker en vaker. Dat mensen zo: ‘Ga uit je comfortzone’. Maar het is wel echt zo. De allereerste keer dat ik dacht, oké, nu ga ik iets doen met mijn stem. Was ik zo zenuwachtig. Dat idee zat misschien al lang in mijn hoofd. Maar om jezelf zo ver te krijgen om dan effectief iets te gaan opnemen. Die stap leek mij gigantisch groot. En eigenlijk is dat een gevoel dat ik onlangs terug had. Toen ik dacht, hmm, misschien moet ik wel eens iets met youtube doen. Een youtube-kanaal starten. En ik merk bij mijn eerste video… Gewoon al hallo zeggen in de camera. Daar had ik denk ik 20 of 50 takes voor nodig. Hallo.Hoi, ik ben Johfrah. Hoi, ik ben Johfrah. Hoi.Hoi. Hallo. Hey. Hey. Hey, hey. Hoi. Ik ben Johfrah. Dit is mijn eerste youtube video ooit.

Om gewoon hallo te zeggen in een camera. Maar dat is iets nieuws. En je weet, je moet daar even door. Je leert jezelf dat aan.Dat wordt normaler en normaler. En nu nog altijd vind ik het een beetje awkward om dit te doen. Dus ik snap perfect wat je bedoelt, als je zegt. Ik weet niet wat mijn eerste stap is. Maar eigenlijk bedoel je. Ik durf mijn eerste stap niet nemen. Het komt erop neer dat als je denkt… Ik wil iets doen… Tot de effectieve eerste stap, daar gaat misschien wel wat tijd over. En misschien ga je eerst veel willen weten of lezen, en dat is goed. En dan ligt het eigenlijk volledig in je eigen handen. Ga je er effectief iets mee doen? Of ga je het altijd een droom laten zijn? Hmm, ik denk dat je er iets mee wil doen.

Maar dus die comfortzone, dat is eigenlijk wel grappig. Want vroeger was het precies uit mijn comfortzone treden als ik iets insprak. En nu heb ik precies het gevoel dat ik in mijn comfortzone zit als ik iets inspreek. Dus da’s helemaal gedraaid. En dat is een superleuk gevoel. Het is zo dat ik net een berichtje had gekregen van Niels Ik ga het er even bijnemen.

Wat houdt je tegen?

Ik zag een filmpje op youtube en het inspireerde mij om iets met mijn stem te doen. Ik herken mezelf in je verhaal want vrienden zeggen me dat ik een aangename stem heb. En dan is mijn eerste vraag eigenlijk vaak. Heb je al eens iets opgenomen? Want ik ben wel eens benieuwd naar je stem. Of ik dat misschien ook vind, en je daarin kan aanmoedigen of misschien zeggen van… Dit of dat kan misschien anders, zou ik zo doen. Soms spring ik van de hak op de tak. Sorry daarvoor. Maar dus ik was bij Niels. En dan zei ik van. Wat houdt je tegen? En zijn antwoord was. De eerste stap, het juiste materiaal. Pas op, daar zit al veel info in. Dus de eerste stap, het juiste materiaal. Want je stem klinkt anders als je het met een iphone opneemt, met een camera of met een microfoon… Dat is waar. Vrienden en familie zeggen dan wel dat ik een mooie stem heb, maar je kan nergens terecht om eens een professionele beoordeling te krijgen van je stem. Wel…dat kan wel. Je mag altijd je stem naar mij sturen. Ik ben daar heel benieuwd naar. Met dit te doen, probeer ik eigenlijk gewoon ook een soort hulp te zijn.

Om u te helpen, om ook die voice-over droom waar te maken. Dus stuur maar gerust door. Je moet echt niet bang zijn om eens je stem door te sturen. Ik ben heel benieuwd. Elke keer als iemand zijn stem doorstuurt, wordt ik terug gekatapulteerd naar het moment dat ik dat ook deed. En dan denk ik, hoe mooi is dat? De cirkel is rond. Mensen vragen aan mij wat ik van hun stem vind, terwijl ik dat ooit vroeg aan andere mensen waar ik naar opkeek. Wat ze van mijn stem vonden. En ik heb heel veel tips gekregen van mensen. Ik heb zelfs lang aan de telefoon gehangen met iemand die ik totaal niet kende. Een Pieter. Die me zei van, ik zou dat en dat en dat doen. Dat ik dacht: waauw, dank u. Dat zijn dingen die ik nog niet doorhad. En ik denk dat dat voor Pieter misschien ook leuk was om mij te helpen, daarin. En voor mij was dat superleuk om geholpen te worden.

Neem je stem op

Maar dus. Ik snap het. Er is een bepaalde drempel om je stem op te nemen. Misschien wist je nog niet eens dat je je stem moest opnemen, als allereerste stap.Maar laat dat mijn tip zijn van deze video. De allereerste stap, belangrijkste stap, is neem je stem op. En luister daar naar. En dat materiaal… Dat dat dan slecht klinkt, of niet professioneel genoeg is. Vergeet het. Nu ben je echt nog niet in de fase, denk ik dat je wil dat het professioneel klinkt. Je moet nu je stem leren ontdekken en zien. Hoe kun je daarmee werken? Op den duur zal je inderdaad merken dat een betere microfoon zorgt voor nog betere opnames. Maar dat is echt als je pas in productiefase zit. Als je echt moet aanleveren. Als je moet stemmen doorsturen naar klanten. Als je mee wilt doen aan audities. Ik denk, de allereerste stap is gewoon. Pak je telefoon, zet de dictafoon aan en spreek iets in. Want dat is het allerbelangrijkste. Gebruik je stem en beluister het eens opnieuw.

Het is leuk

Maar weet je wat er zo leuk is aan het proces waar je nu in zit? Er gaan zoveel eerste keren zijn. De eerste keer dat je iets inspreekt. De eerste keer dat je jezelf herbeluistert. De eerste keer dat misschien iemand anders jouw opname beluistert. En jouw reactie daarop. En hun reactie daarop. De eerste keer dat je het online zet. En dat je weet dat er een groter publiek daarnaar zal luisteren. Superspannend, vond ik dat. De eerste keer dat je in een studio komt. Met klanten en regisseurs. En dat je live moet inspreken. Dat je niet meer de comfort hebt van je kleine studiootje thuis. De eerste keer dat je jezelf op de radio hoort. De eerste keer dat je jezelf op televisie hoort. De eerste keer dat anderen dat horen. De eerste keer dat mensen zeggen, ik ken uw stem ergens van. Dat zijn allemaal superleuke momenten die je gaat meemaken. Dus ik zou zeggen: start er gewoon mee. Want het is altijd een superleuk gevoel.

Het is al lang geleden dat ik dit opnieuw gehoord heb. Maar da’s een van de eerste dingen dat ik ingesproken had waar ik trots op was op dat moment. Ik ga het nu mee herbeluisteren, maar… Ja, je verbetert doorheen de jaren, dat is deel van het starten met iets. Dagelijks gaan duizenden mensen via het internet op zoek naar interessante aanbiedingen.Groupon is een van de vele sites die groepskortingen aanbiedt. En maakt gebruik van een driehoeksrelatie. Maar bij wie moet je zijn als je een probleem hebt? En wie is verantwoordelijk als er iets misgaat? Tadadaam… Drama, drama. Ik vind dat heel grappig om terug te horen, op zich denk ik van hmmm. Dat is nog niet zo heel slecht, voor dat ik dat nog nooit professioneel gedaan had. Maar euhm, jah. Je start ergens. Want waarschijnlijk ga ik ook ooit naar deze video kijken met datzelfde gevoel. En dan denk ik, laat het los. Start gewoon, doe maar. Het gaat er niet altijd om dat je van de eerste keer superprofessioneel bent, het gaat er gewoon om dat je het doet. En veel doet. En dat je eraan begint. En dat is de essentie van deze video.

Opdracht

Het grootste ingrediënt heb je al. Als mensen zeggen dat je een mooie stem hebt. De mooie stem. Al de rest is doenbaar. Aan al de rest kun je werken. Dus de eerstvolgende stap dat ik wil dat je doet, bestaat uit vijf kleine tussenstappen. Eén: bedenk welk soort voice-over dat je graag wil inspreken. Dat kan e-learning zijn, dat kan een documentaire zijn. Radio. Televisiespot. Explainervideo. Tweede stap. Schrijf je tekst op. Derde stap: neem het op met de dictafoon. Je moet niet naar de winkel lopen om een dure microfoon te kopen. Zeker niet. En vierde stap: beluister het. Leg het eventueel naast het voorbeeld dat je gehoord hebt. Als je een stuk uit een documentaire hebt ingesproken, zoals ik ooit gedaan had, vergelijk dat nu eens. Aah, hij legt zijn klemtoon niet op de werkwoorden. Maar op de zelfstandige naamwoorden. En ik deed dat alleen maar op de werkwoorden, omdat ik dacht dat dat belangrijk was. Maar het zijn die zelfstandige naamwoorden die het belangrijkst zijn.  Probeer zo te zoeken, doe ik het al juist? En stapje vijf is dan: stuur het eens door. Als je er klaar voor bent. Als je er tevreden mee was. Stuur het eens door. Naar mij. Je mag het altijd doen. En ik ga heel blij zijn als er nu een aantal dingen binnenkomen. En ik ga met alle plezier mijn eerste mening daarop geven. Dus succes!