5 TIPS om voice-over te worden

5 TIPS om voice-over te worden 2018-03-11T18:41:32+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Ik geef je in deze video vijf tips om je voice-over
carrière van de grond te stampen… Van de grond te stampen?

Ik geef je in deze video vijf tips om jouw
voice-over carrière uit de grond te stampen…

Ik heb altijd al een soort fascinatie gehad
voor mooie stemmen. Van de magie van de juiste stem en de sfeer
daarbij op een beeld. En met deze video’s wil ik mijn passie met
jullie delen.

Hoi, ik ben Johfrah. Hoi… Hallo… Ik ben Johfrah.

Dit is de allereerste youtube-video dat ik
zelf maak. Normaalgezien sta ik achter de camera. Ik ben eigenlijk cameraman en regisseur. Maar een tijdje geleden had ik een droom. Een droom om voice-over te worden. Mensen vertelden me, net zoals bij jou misschien, dat ik een mooie stem had. En dat ik daar wel iets meer mee zou kunnen
doen. Maar hoe doe je dat? Daar iets meer mee doen? Waar is die voice-over wereld waar iedereen over spreekt? En wie zit daar? En hoe geraak je daar bij? Ik heb een heel traject afgelegd intussen en geleerd wat wel werkt en niet werkt. En ik zeg niet dat ik er al ben want ik heb nog veel dromen. Ik wil nog heel veel doen op het vlak van voice-over.

Maar wat ik wil doen met deze reeks video’s is delen wat ik al weet met jullie. Of jullie met mij bijvoorbeeld. En nieuwe stemmen ontdekken. En nieuwe mensen inspireren om ook die stap te zetten. Om het te proberen als voice-over.

Tip 1: Definieer je droom.

Wil je stemacteur worden voor animatiefilms? Wil je documentaires inspreken? Wil je commercials inspreken? Of radiospots bijvoorbeeld? Het zijn eigenlijk allemaal andere soorten van het vak voice-over dat een hele brede kapstok is. Als je goed weet wat je exact wil doen, dan helpt het om je droom op te delen in allemaal kleinere stukjes. En dan stukje voor stukje je droom te doen slagen. En zo wordt het ook des te makkelijker om
eraan te beginnen en vol te houden.

Tip 2: Zoek een goeie stemcoach.

Of iemand die bijvoorbeeld professioneel bezig is met zijn stem. Zoals een acteur of een logopediste of iemand
die al voice-overs inspreekt, bijvoorbeeld. Ikzelf ging destijds te rade bij Bernadette Timmermans. Zij was en is logopediste bij de VRT. En geeft les aan de radioschool het RITS in Brussel. En ik dacht, als er iemand is die mij zou kunnen verderhelpen, dan is zij het wel. Samen hebben we gewerkt aan de uitspraak en de intonatie. En de technische achtergrond van het spreken in de microfoon. Want er komt wel nog heel veel bij kijken. Maar door een kritisch oor te hebben en iemand die samen met jou werkt aan jou stem ga je telkens weer een stapje vooruit.  Vragen aan vrienden of familie wat ze van
je stem vinden kan zeker een goed gevoel geven. Maar als zij niet exact weten waar ze op moeten letten. Dan ga je geen stap vooruit.

Tip 3: Werk aan je stem.

Oefen. Spreek teksten in, beluister ze. Spreek ze in desnoods op de dictafoon van je gsm als je geen microfoon hebt in de buurt. Maar spreek en lees en vertel. En probeer ook heel kritisch te zijn voor jezelf. Probeer teksten foutloos te lezen. Dat als eerste al. En probeer dan ook te letten op ‘Hoe vertel ik dat nu?’ of ‘Hoe komt het over?’. En dat kan je het best door jezelf op te nemen en naar jezelf te luisteren. In het begin vond ik dat heel moeilijk. In het begin dacht ik van ‘Oh nee, mijn stem klinkt zo’. Dat vindt iedereen… Zet je over die eerste schaamte om jezelf te herbeluisteren. En werk, werk, werk. Zoek dingen op die je leuk vond klinken, bijvoorbeeld een radiospot of een televisiespot. Of een documentaire of een animatiefilm. Schrijf die tekst op, spreek het in.  En herbeluister jezelf. Probeer zo jezelf al wat te finetunen. Zeker als je al bijvoorbeeld een logopediste achter de hand hebt, weet je heel goed waar je op moet werken. Waar je aan moet schaven. En voordat je het weet zet je enorme stappen vooruit. Maar blijf werken, en wees kritisch voor jezelf. Ook niet té kritisch. Want geloof me. Het wordt beter en beter naarmate je het meer gaat doen.

Toen ik mijn allereerste voice-over insprak deed ik dat op kot in Brussel. Ik had een microfoon geplaatst en zo wat doeken achter me gehangen. En ik deed er drie uur over om een tekst van pakweg dertig seconden in te spreken. Omdat ik zo streng was voor mezelf. Zo onzeker ook. En het lukte niet en zo… Maar naarmate je vordert, en naarmate je meer en meer teksten inleest, gaat het veel vlotter.

Tip 4: Investeer in jezelf.

In je stem, in je studio, in je materiaal. In je website. In je demo. Vanaf nu ga je eigenlijk een soort bedrijf runnen. Je bent als voice-over een  dienstverlener eigenlijk. En je moet dat echt professioneel aanpakken, vind ik. Maar wees niet bang. Het hoeft niet heel veel geld te kosten. Je kan eigenlijk al vrij low budget starten. Op termijn, als de opdrachten dan binnenkomen, kan je iets meer gaan investeren in een nog betere ruimte of een nog betere microfoon. In het begin hoeft het dus zeker niet heel veel te kosten. Maar investeren betekent ook tijd steken in iets. En respect hebben voor je stem. Want vanaf nu wordt je stem eigenlijk je belangrijkste instrument. Investeer ook tijd in je marketing en in je netwerk. De mensen die je kent. Want vanaf binnenkort, als de basis goed zit, wordt je misschien een professionele voice-over. En als jij jezelf serieus neemt, dan gaan andere mensen dat ook doen.

En de vijfde en laatste en misschien wel gemakkelijkste tip: geniet ervan.

Er is niets leuker dan je droom te proberen na te jagen en daar stap voor stap ook echt in te slagen. Dus geniet ervan en hou me zeker op de hoogte
van wat je aan het doen bent en welke stappen of vragen dat je ondertussen hebt. Wie weet kunnen we elkaar helpen.

In de volgende video’s ga ik jou praktische tips geven over hoe je nu precies kan starten als voice-over. Stemtechnisch, materiaal-technisch, marketing gewijs. En ondertussen geef ik je ook af en toe een blik in mijn leven als voice-over en mijn dromen die ik nog wil verwezelijken. Dus wie weet, tot binnenkort! Elke week post ik een nieuwe video waarin ik je tips geef over hoe je stemacteur kan worden. Doe je mee? Bezoek dan mijn blog of abonneer je op dit kanaal.