Zo bouw je zelf een goedkope voice-over studio.

Een goedkope studio hoeft niet per sé slecht te zijn.

Begin bij het begin

In deze video leidt Bill ons rond in zijn eigen studio. En geeft hij tips over het opstellen van een cheap studio om ermee te beginnen. Let op: dat is niet de perfecte manier. Maar het is wel een start. Het beste is om een goeie homestudio te hebben, maar velen starten met een simpele studio. Want ergens kan het wel. Als je een beginnende voice-over bent, kun je kleine investeringen maken. Een soort tijdelijke oplossing voor je voice-over studio. Maar op termijn, als je geld begint te verdienen moet je echt investeren in professioneel materiaal. Het mag geen excuus zijn om niet te investeren in voice-over materiaal. Maar enkele jaren heeft Bill zelf gebruik gemaakt van deze studio. Uiteraard, investeren wordt daarna echt nodig.  Maar dat is de zijnoot.

De akoestiek

Allerbelangrijkst is de ruimte waar je de voice over opnames maakt. Het is minstens even belangrijk als de andere zaken die besproken zullen worden. Je kunt een whisper-room kopen of een voice-over booth. Maar tot dat je die duizenden euros kunt uitgeven zoek je de stilste plek in je huis waar je je voice-over werk zult doen. De stilste ruimte zal niet volledig soundproof zijn, maar je kunt de ruimte wel behandelen waardoor je geen weerkaatsende geluiden krijgt. In zijn eigen studio hangen speciale geluid absorberende panelen, die heel duur zijn. Wat je kunt doen, om te beginnen, zijn dikke dekens gebruiken en die aan de wand hangen, rondom rond je microfoon en waar je staat. Het belangrijkste is om de geluidsgolven die door de muur teruggekaatst zullen worden, tegen te houden. Ook als je een vlak bureau hebt, kun je daar ook een handdoek op plaatsen. Opnieuw, om geluidsgolven, die overal weerkaatsen op te vangen of tegen te houden. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Met een verhuis-deken kun je al een heel eind weg. Je vindt ze makkelijk op 2dehands websites. Je kunt ze ophangen rond je plek, en zelfs in meerdere lagen hangen. Dit is niet soundproofing. Het zal iets doen, maar het zal geen geluid uit je ruimte laten gaan. Wat het wel doet, is een beetje je akoestiek verbeteren.

De tools: microfoon, geluidskaart, hoofdtelefoon

Een ander belangrijk ding is je microfoon. De aller aller-eerste microfoon die hij gebruikte was een Marshall XML 2001. Je kunt die nu voor 60 euro kopen op tweedehands pagina’s. Je wil het liefst een grootmembraan condensator microfoon. Geen usb-micro’s. Die kunnen misschien handig zijn voor onderweg, maar in je studio moet je een professionele microfoon hebben staan. Een usb-microfoon wordt echt afgeraden.

Maar zo’n microfoon moet stroom krijgen. Via een geluidskaart of mengpaneel kan je dat doen. De voorversterker is ingebouwd in een mengpaneel, en dat zorgt voor de stroom voor de voice over microfoon. Dit is te koop voor rond de honderd euro. Het laatste wat je nodig hebt, is een DA, of een digital interface. Een toestel dat je analoog signaal omzet naar een digitaal signaal. Er zijn veel verschillende bedrijven die DA interfaces maken. Je vind ze al voor vijftig euro. Dus voor iets van een 200 euro hebben we al onze basis setup. De computer die je nu gebruikt zal vast volstaan om je stem op te nemen. Die hoeft niet top notch te zijn.

Het belangrijkste is dat hij ver weg genoeg staat van je opname plaats. Want je wil geen geluid van een motor opnemen als je voice-overs opneemt. Een goeie hoofdtelefoon of beluistering heb je ook nodig. Bill  heeft gedurende zijn hele carriere zeer goedkope hoofdtelefoons gebruikt. Ze doen ‘m niet per sé beter klinken. Maar je bepaalt zelf welke hoofdtelefoon je wil gebruiken. Dat is niet het allerbelangrijkste. Het laatste wat je nodig hebt is audio software. Zoek even Audacity in Google. Dit is een gratis programma, dat even goed zal klinken. Het is gratis, maar geeft dezelfde kwaliteit. Dure programma’s zoals ProTools geven veel meer functionaliteit. Daar zit het prijsverschil ‘m meestal in. Dus je hebt al een super basic setup voor enkele honderd euro. We spreken hier niet over duizenden euro’s.

Beginnen met inspreken

Nu moet je inspreken. Voice-over vlieguren maken. Heel veel inspreken. Bill toont een royalty check van meer dan 900 euro. Voor het inspreken van 6 audioboeken. In Amerika is dat een grote opportuniteit. Je kunt een inkomen beginnen opbouwen, en elk jaar krijg je daar royalties voor ingesproken audioboeken. Je kunt daar dus best mee beginnen, raadt hij aan.

Meer blog-artikelen

Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf kan voice-over worden. Van je eerste demo tot het inrichten van je homestudio. Tips over stem- en microfoontechniek. En hoe vind je voice-over werk?