Van schrijftaal naar spreektaal in 4 stappen

Schrijftaal is geen spreektaal.

Er is een verschil tussen schrijftaal en spreektaal. De woorden verklaren zichzelf. Schrijftaal is bedoeld om te lezen, spreektaal om naar te luisteren! Zorg ervoor dat het script voor de voice-over geschreven is in spreektaal.

1. Kort en makkelijk

Maak je zinnen niet te lang. Gebruik makkelijke woorden. Verstaanbare hapklare zinnen. Bij schrijftaal zijn zinnen van 20 à 30 woorden gebruikelijk. Bij spreektaal houden we het op 10. Dat is de vuistregel. Korte zinnen onthoud je beter. En begrijp je beter. Bij lange zinnen raakt je luisteraar, die sowieso al niet super aandachtig is, sneller het noorden kwijt.

2. Vermijd ingewikkelde constructies

Schrijf je teksten en redeneringen stap voor stap. Wees zuinig met sprongen in oorzaak en gevolg. Eerst dit, dan dat. Als je toch moeilijke teksten moet schrijven. Denk dan hardop na. Hoe zou je ze uitleggen aan iemand die er niets van kent? Schrijf letterlijk op wat je net zei. Vaak is dat een goed begin.

3. Less is more

Onlangs werkte ik mee aan een commercial voor een goed doel. De call to action bevatte alle nodige informatie, en moest door 15 verschillende acteurs uit het hoofd geleerd worden in in de camera worden uitgesproken. Zonder dat erin ‘geknipt’ kon worden. Het heeft in totaal meer dan 100 takes geduurd voordat alles er op stond. De zin was een noodzakelijk kwaad. Verschillende afdelingen wouden hun accent toevoegen aan de belangrijkste call to action. Waardoor het geen spreektaal meer werd. Alles is goed gekomen, dat wel. Maar het kon beter.

4. Zeg het luidop

Bekt je script makkelijk? Ligt het goed in de mond? Lees je voice-over script luid op. Werkpunten? Verbeter ze. Klinkt het goed? Laat hem dan een halve dag liggen. En lees ‘m opnieuw voor. Want de kans bestaat dat je niet meer goed kunt oordelen over die tekst waar je de hele tijd op gezwoegd hebt. Lees de voice-over tekst ook eens aan een collega voor. Verstaat hij alles? Dan is de basis er. Worden ze er door geraakt, of worden ze er enthousiast van? Dan heb je een goede voice-over geschreven!

Een artikel op http://taal.vrt.be geeft een overzicht van enkele schrijftaal vs spreektaal woorden. Links vind je de schrijftaal, rechts de spreektaal equivalent.

aanvankelijk eerst
achten vinden
aldus zegt
als gevolg van door
althans tenminste
beiden allebei
bijgevolg dus
destijds toen
doch maar
door middel van met
echter maar
echtgenoot man
eertijds vroeger
elkeen iedereen
enkel alleen
gans heel
geenszins in geen geval
gelaat gezicht
heden nu
huwen trouwen
indien als
ingevolge door
nadien daarna
nochtans toch
ofschoon hoewel
onzerzijds van onze kant
reeds al
rijwiel fiets
slechts maar
ten behoeve van voor
ten gevolge van door
ter gelegenheid van bij
thans nu
trachten proberen
vooraleer voor, voordat
wanneer als
zenden sturen
zijde kant
Gratis proefopname.

Bekt je script lekker?

Vraag een proefopname aan, en omschrijf even wie je doelgroep is en wat voor toon je wenst te hanteren. Ik schat samen met jou in hoe je tekst het beste kan klinken. Wil je nadien een andere tone-of-voice, dan is een nieuwe inleessessie volledig kostenloos. Tot het helemaal juist zit!

Gratis proefopname.
2018-04-03T21:38:26+00:00