Teveel GALM? Verbeter je AKOESTIEK

Teveel GALM? Verbeter je AKOESTIEK 2018-03-11T19:00:04+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Zit er teveel galm in jouw voice-over opname? In deze video leg ik je uit wat akoestiek is en geef ik een aantal tips om je voice-over opname nog beter te maken.

Mijn youtube-kanaal.

Met deze video’s probeer ik jou te helpen om een betere voice-over te worden. Of om te beginnen als voice-over. In deze video ging ik het eigenlijk hebben over hoe akoestiek jouw klank kan verbeteren.

Wat gebeurt er eigenlijk  met je stem als je spreekt?

Als je spreekt, dan produceer je eigenlijk geluidsgolven. Je zou dat kunnen voorstellen, ik heb ooit eens een filmpje gezien op youtube. En dat waren pingpongballetjes. Ze gebruikten die om voor te stellen wat geluidsgolven waren. Dus stel dat ik nu spreek en er komen pingpongballetjes uit mijn mond… De geluidsgolven eigenlijk. Dan gaan die kaatsen tegen de muur en dan gaan die weerkaatsen in een andere richting. En veel is dan ook nog eens afhankelijk van de stand van de muur, ten opzichte van hoe je ertegen spreekt. En of dat het een betegelde badkamermuur is of een gewone kamermuur. En of dat je in een ruimte zit die vierkant is… Ik zit in een vierkante ruimte. Dat is eigenlijk het allerslechtste dat je maar kunt hebben. Maar door dat akoestisch aan te passen, kun je een aantal slechte eigenschappen van een ruimte vermijden. Maar dus, die geluidsgolven, die weerkaatsen. En dat creeërt eigenlijk echo, of galm.

Doe de klap test

Als je de echo of galm van een ruimte wil testen, moet je gewoon eens klappen, in je handen. Op bepaalde frequenties ga je het een beetje horen weergalmen… Eigenlijk zou ik mijn plafond ook moeten doen. Projectje voor in de toekomst. Maar dit is veel minder dan als je zou klappen in de badkamer. Nu ga ik uit mijn studio om hier ook eens die test te doen. Hier klinkt het enorm bassig. Ik zal ook eens een klaptest doen nu. Eventjes de camera aan de kant. Ik ga hier gewoon ook eens klappen. Maar hoor je het verschil? Hier is een hele slechte plek om in te lezen. Als ik zo spreek tegen deze muur, dan weerkaatst dat naar die muur. En dan weerkaatst het naar die muur. En naar het plafond. En naar de vloer. Dat is allemaal  weerkaatsing, en dat wil je voorkomen. En daarom heb ik mijn ruimte akoestisch ingericht. En normaalgezien zal je nu al een gigantisch verschil horen, als je deze ruimtes vergelijkt. En mijn stem is nu onbewerkt en klinkt helemaal anders.

Hoe kan je nu voorkomen dat die reflecties in je microfoon belanden?

Dat is het probleem. Daarvoor bestaan er onder andere dingen zoals zoiets. Deze reflectie filter bal zet je op je microfoon. Je doet er een popfilter voor. En dan spreek je erin. En deze dikke geluidsabsorberende schuim zou ervoor moeten zorgen dat de klank die anders gereflecteerd wordt, en terug in je microfoon belandt… Dat deze tenminste wordt tegengehouden. En nu zit je microfoon in een bal. Wat ik al meteen lastig vind, is dat het er wiebelig op staat. Het is de bedoeling dat als je in zo’n reflectiefilter bal spreekt dat je daar zo dicht mogelijk bij spreekt. Anders als je zo spreekt ga je toch weer de reflectie van de gang of van de ruimte in je microfoon betrekken. Ik ga nu eens het verschil laten horen zonder de bal. Nu ben ik ongeveer even dicht bij de microfoon en het is aan jullie om te oordelen of je nu een groot verschil hoort of niet. Ik ga gewoon eens doorpraten. Uit mijn herinnering vond ik dat de klank iets doffer klonk. Ik vond dat mijn stem er iets te zwaar in uitkwam.

Maar er bestaan ook andere systemen. Ik heb bijvoorbeeld nog een soort reflectiefilter waarmee we deze test kunnen doen. Dit is ook een reflectiefilter van SE Electronics en deze kun je ook rond je microfoon plaatsen. Dit is ook hetzelfde principe eigenlijk, dit houdt ook geluidsstralen tegen die terug in je microfoon zouden belanden. Dus dit is een dikke akoestische foam op een plastieken paneel. En hier zijn eigenlijk schroeven. Het is nu niet volledig. Dit kun je bevestigen aan je microfoonstandaard. Dit is ook een manier om reflecties tegen te houden. Ik ga even doorpraten en zien of je veel verschil hoort. Natuurlijk is dit niet de beste ruimte om te controleren. Dus sorry dat deze video daardoor eigenlijk minder goed is. Maar het geeft je wel een idee van de mogelijkheden.

Ik was daar eigenlijk niet zo tevreden over. Het zit in de weg, voor mij. Ik zit zo om in te spreken bijvoorbeeld. Dan komt dat akoestisch paneel daarbij. Dat dan vaststaat. Dan heb ik mijn tekst hier. Ik print eigenlijk nooit mijn teksten uit. Ik heb dat meestal op mijn computer scherm voor mij. Dat vind ik handiger omdat je dan kunt scrollen en je maakt geen geluid. Maar nu kan ik mijn computerscherm niet zien, dus ik zou het moeten uitprinten. En dan kan ik dat hier aanhangen, misschien, dat zou nog kunnen… Dat ik het zo voorlees. Maar nee… Ik vind het niet handig. Zeker als je in een ruimte bent die akoestisch niet behandeld is, dan komt het nog altijd in je microfoon binnen. Maar ik zeg het, voor hetzelfde geld vind jij dit wel heel handig. Ik vind het vanwege praktische redenen niet heel handig. En vond ik hierbij dat mijn stem misschien iets te bassig klonk. En heb ik het eigenlijk niet meer nodig omdat ik mijn ruimte ondertussen akoestisch heb aangepast. Dus heb ik hier ooit gebruik van gemaakt? Ja. Ondertussen niet meer.

Vorige week heb ik mijn akoestische panelen van Auralex opnieuw aan de muur gehangen. Deze keer met lijm. De vorige keer hingen die met losse spijkertjes aan de muur, omdat het nog tijdelijk was. Maar ondertussen ben ik zeker dat mijn klank op die manier het beste klinkt, en heb ik die dus voor altijd vastgehangen. In de hoeken hangen basstraps. Want hoeken in een vierkante ruimte zijn ook een ideale plek waar klank echt samenkomt  en heel hard reflecteert. Vooral in de lage tonen in de bassen. De basstraps, in combinatie met de geluidsabsorberende panelen, die de iets hogere frequenties absorberen. Is voor mij een ideale setup om hier voice-overs in op te nemen. Op de grond heb ik ook een wollig tapijt gelegd om ook daar reflecties tegen te gaan. En op mijn bureau ligt er ook een soort tapijtje van de IKEA ook. Waarschijnlijk is dat een soort badkamermatje, maar dat zorgt er ook voor dat de eerste reflecties van mijn stem op mijn bureau ook kunnen worden tegengehouden.

Stel nu dat je een beetje overrompeld bent door mijn tips, omdat je geen zin hebt om al een budget vrij te maken voor akoestiek… Dat zou ik begrijpen als je nog in een beginnende fase bent. Er zijn ook een aantal gratis manieren om de klank instant wat beter te laten klinken. Als je bijvoorbeeld voor je kleerkast gaat staan en daar hangen wollen truien, dan zal dat ook heel goed klinken. Je moet er maar eens in gaan spreken, in je kleerkast. Of je kan bijvoorbeeld onder een dik donsdeken kruipen met je microfoon. Zorg dan wel dat je geen contactgeluiden hebt als je iets inspreekt. Maar ook dat zou instant een verbetering zijn van de akoestiek. Net omdat de reflecties niet in de ruimte kunnen weerkaatsen, omdat je een soort van coconnetje gemaakt hebt van zachte, volle stof.

Conclusie, weet dat er zoiets is als akoestiek. En dat het je opnames kan verslechteren of verbeteren. Heb  je nog een andere vraag? Of struggle je ergens mee in je zoektocht om voice-over te worden? Laat het mij zeker weten. Stuur mij een mailtje. En als ik kan, help ik graag. En wie weet inspireert het ook weer om een nieuwe video te maken.