TRUCJE om STRESSVRIJ een stem auditie te doen

TRUCJE om STRESSVRIJ een stem auditie te doen 2018-03-12T22:49:40+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Herken je het gevoel dat je zenuwachtig bent en iets moet inspreken en mensen luisteren mee? Ik had dat ook dat gevoel, in het begin. Maar deze truc hielp mij om mijn  stress te overwinnen.

Ik heb altijd al een soort fascinatie gehad voor mooie stemmen. En met deze video’s wil ik mijn passie met jullie delen.

In het begin was ik enorm zenuwachtig als ik niet in mijn eigen studio aan het inspreken was, maar als er mensen aan het meeluisteren waren. Bijvoorbeeld bij mijn logopediste voelde ik de stress al op mijn stem slaan.

En al zeker als ik een auditie moest doen. Waar je echt beoordeeld werd op je stem. Ik herinner mij dat ik een auditie moest doen op de VRT. En dat is eigenlijk een verhaal dat ik nog aan niemand verteld heb. Maar ik denk, ik wil het graag delen, want volgens mij kan het helpen.

Ik wou eigenlijk een auditie doen om documentaires in te spreken. Documentaires inspreken was voor mij een soort droom. Dat is echt het summum van voice-overs inspreken vind ik. Omdat je stem echt ondergeschikt is aan de prachtige beelden die je ziet. En wat je vertelt, in een natuurdocumentaire, bijvoorbeeld… is ook nog eens juist. En je hoeft niet schreeuwerig te zijn. En je hoeft niet misschien dingen te verkopen waar je zelf niet helemaal achter staat… Dat kan ook.

Door die drie redenen ofzo, vind ik documentaires echt, ja… fantastisch.

En het was dus eigenlijk een soort droom van mij om ook eens ooit op Canvas een documentaire of documentaire reeks te mogen inspreken.

En op een bepaalde dag dus geraakt op een stemauditie daarvoor. Ik was superzenuwachtig. De stress sloeg echt op mijn stem. En ik dacht, ik heb het verkorven.

Als je stem trilt van de zenuwachtigheid, en als je daardoor de hele tijd een kleffe mond hebt… en smekgeluiden maakt.

Ik denk dat ik echt geen goeie indruk heb gemaakt, of toch, dat dacht ik. Want uiteindelijk waren ze me wel de hele tijd op m’n gemak aan het stellen. En ze zeiden van je timbre is mooi, probeer die stress los te laten.

Maar hoe meer daarop focust. Op stress loslaten. Hoe meer dat ik precies verkrampt was en nog meer stress had.

Dus na die auditie dacht ik… ja… waarschijnlijk niet.

Ik moet nog groeien, het komt ooit nog wel.

Maar ik had dan toch telefoon gekregen. We hebben een documentairereeks die volgens ons past bij je stem. En ineens sloeg die stress weer toe omdat ik wist. De volgende dag of de volgende woensdag moest ik dat gaan inspreken.

En ik dacht, ik wil dat zo goed doen.

Maar dat was een soort draaikolk van zenuwachtigheid waar ik in zat. Maar eigenlijk heb ik ondertussen geleerd dat wat je eigenlijk voelt als je stress hebt. De lichamelijke reactie daarop, dat dat enthousiasme is.

En enthousiasme voor iets is veel toffer dan stress voor iets. En het is precies door daar anders naar te kijken, naar wat je voelt, lichamelijk. Dat je daar ofwel kracht uit kunt putten, als je zegt ‘Ik ben enthousiast over iets’. Want de enige andere optie is dat je die gevoelens ervaart als stress. En dat de angst je zal belemmeren om je job goed te doen.

Dus zie dat als enthousiasme.

Ik heb dat ergens geleerd in een TED talk. Ik vind TED talks fantastisch, dat helpt mij echt om dingen bij te leren.

Dus de dag was aangebroken dat ik die documentaire mocht inspreken en ik kom aan op de VRT. En ik word geleid naar DE inleescel waar alle documentaires ingesproken worden. Waar ook mijn voorbeelden dan in het verleden ook al documentaires hadden ingesproken. Ik vond het heel spannend. Ik krijg een microfoon, een koptelefoon, het volume wordt juistgezet enzo. En dan vertrekt de sound engineer en de regisseuse naar de regiekamer. Dat was twee kamers verder. Soms in een opnamestudio heb je een raam en zie je elkaar letterlijk.

Maar ik zat daar helemaal alleen in een donkere ruimte dus ik dacht: Ik ga een techniek dat ik gisterenavond op youtube gezien heb toepassen.

En dat was eigenlijk de volgende techniek. Als je met je armen in de lucht gaat staan. En dat durfde ik dan doen omdat ik daar alleen was… En lacht, zoals dieren soms doen, of atleten zich groot maken. Dan wordt je daar eigenlijk zelfzekerder van. En gaat je stress weggaan.

“Dus je maakt jezelf groot. Je strekt uit. En mensen doen hetzelfde. Dus krachtige mensen lijken zelfzekerder”

Door dat af en toe zo te doen. Ik zat daar dan zo, terwijl ik aan het inlezen was. Met mijn armen in de lucht in de hoop dat dat mij ging helpen om zelfzekerder te worden. En dat je die stress niet zou horen in mijn stem.

En de stemregisseuse hielp mij ook enorm om mij op mijn gemak te stellen door te zeggen dat ik goed bezig was en dat mijn timbre goed zat. En af en toe mocht ik dingen opnieuw beluisteren en ik had ook wel het gevoel dat ik goed bezig was.

En voordat ik het wist was die sessie van anderhalf uur gedaan. En zeiden ze: ‘Kom maar eens naar de regieruimte’. Dus twee ruimtes verder. Om eens te herbeluisteren wat je net hebt gedaan.

En eventueel nog wat tips te geven.

Dus ik kom dan in die regieruimte. Ik zie dat daar dus een scherm staat waar ik in het supergroot zichtbaar moest geweest zijn. Want die stoel was leeg. Dus daar hing blijkbaar een camera in die opnameruimte.

En ik dacht dat ik in die kamer alleen zat. En op mijn gemak zat ik de hele tijd van die rare bewegingen te doen. En ik heb dat tijdens het inspreken van die tekst nog een paar keer gedaan. En ik denk dat zij echt moeten gedacht hebben. ‘Die jongen is koekoek, wat doet hij allemaal?’

Maar ze hebben dat ook nooit verteld. Dus voor mij was dat een beetje awkward. Maar achteraf dacht ik: ‘fuck it’. Het heeft me wel geholpen.

Dat was wel een goeie manier om te vertrouwen in mezelf. Te geloven in mezelf. En met mijn beide voeten stevig op de grond te staan. En de stress te laten wegnemen.

Dus als ik iets geleerd heb ondertussen over stress. Dan is het het volgende. Zie het niet als stress. Maar zie het als enthousiasme. En het is goed dat je enthousiast bent. Het zou heel anders zijn mocht je onverschillig zijn. En met een soort je m’en fou daar toe komen in de studio. En zeggen, het kan me niet schelen.

Nee, het is goed dat je enthousiast bent.

En een tweede is echt die power pose. Maak je groot en lach. En doe dat desnoods stiekem of net voor dat je vertrekt. Maar doe dat en je zal merken dat je stress echt stilletjesaan wegzakt. En dat je zelfzekerder overkomt. En die zelfzekerheid hoor je dan ook echt in je stem. En zal je merken in je prestatie.

Dus geloof maar gewoon in jezelf. Als de klant jou gekozen heeft als voice-over voor een bepaalde opdracht. Dan is het omdat zij er ook in geloven. En dan moet je niet aan jezelf gaan twijfelen.