Zo spreek ik een VOICE-OVER in

Zo spreek ik een VOICE-OVER in 2018-03-11T18:58:02+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Hoi. In deze video ga ik je tonen hoe ik een voice-over inspreek.

Ik heb altijd al een soort fascinatie gehad voor mooie stemmen. Van de magie van de juiste stem en de sfeer daarbij op een beeld. En met deze video’s wil ik mijn passie met jullie delen.

Ik had vorige week zondag een mailtje gekregen van Nele. En Nele studeert nog. En ze had me gevraagd of het mogelijk was om een voice-over te bestellen. Ze vroeg wat dat dan kost. En ik had gezegd ‘Als dat voor uw eindwerk is, dan doe ik dat zonder probleem gratis’. Ik krijg nu telefoon dus volgens mij is dat Nele.

Hallo, met Johfrah.

– Ja hallo, u spreekt met Nele. U wou mij bellen.

Ah, dag Nele, hallo. Wat ik kort even wou horen. Waarvoor dient de voice-over en welke tone of voice hadden jullie graag gehad bij de tekst?

– We moeten een bachelor proef maken en die tekst dient eigenlijk om onze case uit te leggen.

Dus het is een soort instructie / presentatie stijl dat je wenst eigenlijk?

Ik ga de tekst nu inspreken. Doorsturen.

Laat maar weten dat wat je ervan denkt. En als er eventueel dan nog iets anders moet. Laat ook maar weten dan.

Oké?

– Ja, heel erg bedankt dat je dat wil doen.

Geen probleem. Salukes, Nele.

– Daag.

Een presentatie-video. Soms vertel ik dingen die echt voor een iemand bedoeld is. Maar dit mag iets meer een soort presentatie stijl zijn.

We zullen zien wat het oplevert. Ik gebruik Reaper als programma. Ik ga de link in de beschrijving zetten. Vroeger gebruikte ik Audacity. Dat is een gratis programma. Maar het nadeel van Audacity vond ik dat als je iets wegknipt, dan is het ook effectief weg. Bij Reaper bijvoorbeeld spreek je je tekst in, en dan heb ik een paar shortcuts waardoor ik snel kan monteren. En als je dan bijvoorbeeld per ongeluk iets teveel wegknipt. Dan kun je het eigenlijk nog altijd terughalen. Vind ik een groot voordeel.

Nu ga ik het ook inlezen.

Allright. Tussen de armen van de Leie op het Buda eiland… Tussen de armen van de Leie op het Buda eiland stroomt de creativiteit. Jammer genoeg is dit vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Buda vzw… Buda vzw wil hier wat aan doen. Door een lokale betaaleenheid te ontwikkelen, die al deze creativiteit blootlegt. Deze munt geeft iedereen de kans om mee te werken aan een gezellige gemeenschap door zijn eigen talenten te gebruiken. Maar hoe? De Broeltjes… Maar hoe? Maar hoe? Maar hoe? De Broeltjes staan in verbinding met een platform waar iedereen zijn talenten, noden en zotte ideeën kwijt kan. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het bakken van een taart? Of kan jij juist iemand helpen met het ontcijferen van het wereldwijde web? Dan is het platform de place to be. Hoe actiever je bent, hoe meer Broeltjes je verdient. Bovendien is het mogelijk om via het platform samen te sparen en projecten van anderen te steunen. Want samen bereik je meer dan alleen. Want samen bereik je meer dan alleen. Want samen bereik je meer dan alleen. Ik ga even mijn tijdlijn wat groter maken.

En nu ga ik editen.

Een eerste stap bij het editen is een trucje dat ik toepas en ik heb een shortcut in Reaper. En dat is bij mij, ik weet niet of dat bij iedereen zo is. Shift, command, t. En dat zorgt ervoor dat je automatisch trimt. Al die kleine pauzes die je nu ziet, die gaan er automatisch uit en dat worden allemaal aparte files.

Dus je kunt heel snel gaan keuzes maken. Dan moet je niet elke keer: inpunt, uitpunt, dingen eruitgooien. Het gaat echt veel sneller. Die settings kloppen ongeveer voor mijn project. Dus als ik hier op ok duw, dan zie je dat alles aparte clipjes geworden zijn. Dan weet ik al dat ik die eerste kan weggooien. En dan ga ik luisteren.

‘Tussen de armen…’

Ik weet al dat ik dat twee keer gedaan heb. Dus de tweede is bij mij meestal de juiste.  Ik weet al dat ik die eerste kan weggooien. Voilà.

Maar hoe?

Maar hoe, daar had ik ook een paar versies van. Soms geef ik meerdere versies aan de klant, zodat ze zelf kunnen kiezen. Soms verwachten ze een afgewerkte versie. Ik denk dat ik hier zal kiezen voor één.

‘Maar hoe?’

Voilà, die.

‘Maar hoe?’

‘Want samen bereik je meer dan alleen.’
‘Want samen bereik je meer dan alleen.’
‘Want samen bereik je meer dan alleen.’

Ik ga voor de laatste gaan.

Ik heb ook meer gelachen bij de laatste en als je lacht, ja dan hoor je dat ook precies bij de uitspraak. Ik ga nog eens de eerste ‘Want samen bereik je meer dan alleen.’… Hier ook een beetje. Maar bij de laatste voel je precies nog iets meer smile. Het is ook nog iets meer neerleggend.

Dus ik ga nog eens opnieuw luisteren, nu.

Tussen de armen van de Leie op het Buda-eiland stroomt de creativiteit.  Jammergenoeg is dit vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Buda vzw wil hier wat aan doen door een lokale betaaleenheid te ontwikkelen die al deze creativiteit blootlegt. Deze munt geeft iedereen de kans om mee te werken aan een gezellige gemeenschap…

En dat is een persoonlijke keuze dat ik maak. Ik haal daar eigenlijk die ademkes uit. Sommige mensen zeggen dat dat niet per sé hoeft, maar ik doe dat wel altijd.

‘Door zijn eigen talenten te gebruiken’.

‘Maar hoe?’

De Broeltjes staan in verbinding met een platform waar iedereen zijn talenten, noden en zotte ideeën kwijt kan.

Zo klinkt het nu omdat ik daar standaard een filter op heb geplaatst die overeen komt met mijn settings. Ik gebruik Isotope. Stel dat ik die zou afzetten, dan klinkt het zo. Ik zet het aan. Hoor je het verschil? Dus we komen van. Nu staat hij aan. In een volgende video wil ik daar nog iets dieper op ingaan in hoe ik mijn settings gemaakt heb. Maar voor nu is het belangrijk om te weten, ik zet er mijn settings op die de klank iets levendiger, iets actiever, iets opener maakt. Want anders kan het zijn dat het wat klinkt alsof het achter een deur werd opgenomen en dat wil je niet.

Ik gebruik dropbox om mijn bestanden door te sturen.

Dus ik heb een map gemaakt, waar ik standaard mijn files naartoe exporteer. Voilà, het is weg. En met dropbox kan je gewoon makkelijk een automatische online link genereren. Ik stuur dan gewoon die link door in een mailtje. Hoi Nele, hierbij de audiofile. ‘De Broeltjes staan in verbinding met een platform waar iedereen zijn talenten, noden en zotte ideeën kwijt kan.’ Daar ben ik tevreden over. Ik ga het haar doorsturen. We zullen zien wat ze zegt.

Voilà, dat was mijn eerste workshop-achtige video. Ik weet niet of ik nu heel veel interessante dingen heb gezegd. Ik hoop dat je er iets uit opgestoken hebt. Maar euhm, ja zo doe ik het…