De 20 BESTE APPS voor de freelance voice-over

De 20 BESTE APPS voor de freelance voice-over 2018-03-11T19:10:00+00:00

Omschrijving

Wat zeg ik in deze video:

Ik toon je de 20(*) apps die ik elke dag gebruik als freelance voice-over stem. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor mooie stemmen. Van de magie van de juiste stem en de sfeer daarbij op een beeld. En met deze video’s wil ik mijn passie met jullie delen. Als freelancer heb je veel vrijheid. En da’s zalig. Da’s waarvoor ik het doe. Maar je moet ook zelf alles gaan inplannen.

Ical

Daarom is ical van Apple mijn belangrijkste tool en het is echt de eerste app dat ik elke dag check. Wat staat er vandaag op de planning? Waar moet ik naartoe? Het is ook belangrijk dat je deadlines kunt halen en dat is niet altijd makkelijk als je een beetje procrastinator bent zoals ik soms wel ben. En een goeie planning is onontbeerlijk. Oftewel, nodig.

Monday

Maar de projectmatige planningen. Die zitten in een app, en die heet Monday. Het is een soort hele chique Excel. Die je op verschillende manieren kan gebruiken. Ik hou op die manier bij welk project in welke staat is. En het leuke is, het is ook met kleurtjes. Dus als alles klaar is, is eigenlijk alles groen. Ze zeggen soms dat planning de helft van het werk is en ik geloof daar wel in.

Reaper

Voor het inlezen gebruik ik Reaper. Je kunt daar ook Protools voor gebruiken. Da’s een heel professioneel programma met heel veel extra’s. Audacity is dan het hele simpele programma, zonder veel extra’s. In mijn vorige video… Of misschien kan ik hier naar linken? Dat moet ik nog eens uitzoeken. Heb ik getoond hoe ik daarmee aan de slag ga.

Izotope

En een volgende app, of plugin, eigenlijk, die ik gebruik is Izotope. Ik gebruik geen fysieke plugins. Dus ik ga mijn stem niet op voorhand versterken of aanpassen. Of compressen ofzo. Ik lees het gewoon in. En achteraf zet ik er dan een plugin op. Om de stemopname nog beter te laten klinken.

Dropbox

Nummer 5. Dropbox. Alles dat ik doe steek ik in de cloud. Als ik een audio opname maak dan wordt dat meteen gesaved in een map op dropbox. Dat wordt meteen gebackupt online. En het voordeel is, het is gewoon een map die op mijn computer staat. Maar die is op elke computer waarmee je inlogt op je dropbox account toegankelijk. Zeven. Euh wacht, nee ik zit aan zes.

Google Drive

Google drive gebruik ik ook dagelijks. En zo heb je nooit meer files als ‘Scenario v1 defdefdef nu echt definitief. Goedgekeurd finaal definitief’. Je hebt gewoon altijd een file die up to date is. Want opnieuw. Het zit in de cloud.

Notities

Ik ben een iphone gebruiker, dus de notities app op mijn iphone gebruik ik ook echt heel veel. De notities app is heel handig als je snel een notitie moet maken of een kleine to do-list.  Ik gebruik die zelfs om naar de winkel te gaan. Kleine, fijne tool. Ik gebruik ‘m echt heel veel.

Wordcounter

Een tool die ik iets minder gebruik is eigenlijk een website. Wordcounter.net. En die pagina heeft maar een functie. Die telt het aantal woorden. Want soms krijg je een tekst door. En dan vragen mensen: ‘Hoeveel vraag je daarvoor?’. Ik weet dat ik ongeveer 160 woorden per minuut lees. Dus als ik weet hoeveel woorden er in de tekst zitten, dan weet ik heel snel hoeveel minuten die tekst is.  En dan weten ze ook meteen wat ik daarvoor vraag. Dus ik heb nu eigenlijk al de planningstools opgesomd. En ik heb ook de apps getoond waarmee ik day to day mijn werk doe als voice-over. Maar een ander belangrijk aspect van het freelancen is je online aanwezigheid.

Soundcloud

En een van de tools daarbij is Soundcloud. Soundcloud is een gratis platform waar  je audiofiles kunt uploaden. Je hebt een mooie speler of een link die je kunt doorsturen naar klanten, als ze daarom vragen.

Youtube

Een tweede belangrijke voor online is Youtube. Dit is mijn youtube-kanaal. Als je voice-overs inspreekt is dat vaak voor video’s. En die video’s kun je op je youtube-kanaal plaatsen. En opnieuw, het is fijn om een link te kunnen sturen naar klanten als ze vragen ‘Heb je een paar voorbeelden van een explainer video?’.

Vimeo

Tot op vandaag gebruik ik Vimeo daarvoor, maar ik ga die video’s binnenkort overzetten naar mijn youtube kanaal, hier. Ik vind het ook fijn om die video’s en soundcloud files op een website te kunnen tonen. Waar je nog een beetje meer uitleg kan geven over hoe je dan te werk gaat, als stem.

WordPress

En ik gebruik daarvoor WordPress. WordPress is een tool om websites te kunnen maken. En je kunt die site volledig aanpassen naar wens. Je download een template, je verandert die template een beetje. En voor dat je het weet heb je een prachtige website, waar je jouw voice-over diensten aanbiedt.

Google Analytics

Wat ik ook heel interessant vind bij die website is Google Analytics. Het geeft een beetje een idee van wat mensen van je website vinden of ze er vinden wat ze zoeken. En je kunt alleen maar je website daardoor beter maken.

Woocommerce

Een andere plugin die ik gebruik, en waar volgens mij wel nog wat kansen inzitten, is Woocommerce. En met die Woocommerce, dat een plugin is voor WordPress, kan je je website ombouwen naar een soort bol.com. Naar een soort e-commerce website. Nu gebruik ik dat nog niet zo heel veel. Maar naar de toekomst toe zal het alleen maar logischer worden om wat je bestelt online, ook meteen op de website af te rekenen. En, ja ik zeg het, ik vind websites belangrijk.

Livechat

Een laatste tool dat ik ook dagelijks gebruik is Livechat. En Livechat is een chatbox venstertje. Een soort facebook messenger achtig dingetje. Het popt op wanneer klanten erop komen. Ik heb al gemerkt dat wanneer mensen een vraag hebben, ze sneller typen en mailen dan bellen. En dat is een heel laagdrempelige manier om mensen contact te laten opnemen met mij. Maar als je er dus in geslaagd bent om klanten te verzamelen via het internet. Dan heb je als freelancer nog een aantal andere dingen die je moet doen. Dat is onder andere een factuur sturen naar die mensen.

Totals

En daarvoor gebruik ik Totals van Kedisoft. En het voordeel van dat programma is dat mijn factuur er dan heel mooi uitziet. En helemaal past in de huisstijl die ik voor mezelf bedacht heb. En dat alles terug in de cloud gebeurt. En je kan daar ook offertes mee versturen, tarieven mee versturen. Herinneringen. Aanduiden welke wel en niet betaald zijn. Enige nadeel is dat ze geen app hebben voor op de gsm. Dat zou ik helemaal cool gevonden hebben, mocht ik ook die facturen kunnen versturen via mijn iphone. Dus misschien dat ik dan toch overstap, als anderen dat wel beginnen aanbieden.

Paypal

Een andere app die ik dan ook vaak gebruik is mijn bank app. Dus waarschijnlijk heb je die ook al. En Paypal. Ik merk, meer in het buitenland, hebben ze vaak de gewoonte om te betalen via Paypal. En als ik bijvoorbeeld een abonnement heb op een dienst, zoals voices.com, of zelfs Netflix. Dan gebeurt dat ook via mijn Paypal account. Ik ben er bijna. Nog twee te gaan.

Final Cut X

De laatste tijd ben ik dus ook bezig met video’s op op youtube zetten. En die video’s monteer ik met Final Cut X. Vroeger was ik daartegen. Want eigenlijk gebruikte ik vroeger Premiere of Avid en vond ik Final Cut X een lastig programma. Maar eens het in je vingers begint te zitten gaat het wel heel snel.

Podcast

En last but not least. Ik heb de laatste tijd ook podcasts ontdekt. Als ik in de auto zit, dan gebeurt het heel vaak dat ik naar een podcast luister. En dat is ook een app van itunes, gewoon op je gsm. Podcasts heet die. En da’s zalig. Dus voila, dat zijn de 20 apps. En niet de 25 zoals ik in het begin zei. Die ik elke dag gebruik als freelancer.

Trouwens, over podcasts gesproken… Van alle video’s die ik op youtube zet, komt er ook een podcast versie. En ik ga binnenkort bij twee hele leuke mensen om een gesprek te doen. En dan ga ik de korte versie daarvan op youtube zetten. En dan komt het lange, volledige gesprek, gewoon als podcast op itunes.

Dus check die ook zeker uit. Als je wil. En als je niet wil, het is niet erg. En nu ben ik eens heel benieuwd, welke apps dat jij gebruikt. Zet het in de comments. Elke week post ik een nieuwe video waarin ik je tips geef over hoe je stemacteur kan worden. Doe je mee? Bezoek dan mijn blog of abonneer je op dit kanaal.